Дієта при цукровому діабеті

06.01.2011 Категорії статей: Дієти ,

Харчування при цукровому діабеті
Харчування при цукровому діабеті
Харчування при цукровому діабеті

Цукровий діабет відноситься до захворювань, при яких дієтотерапія є основним методом лікування. Цукровий діабет може початися в будь-якому віці і залишається на все життя, тому так важливо знати принципи дієтичного харчування при цьому захворюванні. Така дієта не повинна порушувати принципи фізіологічних потреб хворої людини, але при цьому повинна сприяти нормалізації обмінних процесів в організмі.

Що таке цукровий діабет

Цукровий діабет - це ендокринно-обмінне захворювання, яке розвивається при низькій біологічній активності гормону інсуліну. Характеризується це захворювання порушенням всіх видів обміну речовин, але головним чином вуглеводного. Інсулін виробляється підшлунковою залозою і сприяє правильному засвоєнню глюкози організмом. Недостатнє надходження глюкози в клітини тканин викликає порушення обміну речовин, так як глюкоза виступає соновним джерелом енергії клітин.

Як лікують цукровий діабет

Основним принципом лікування цукрового діабету є нормалізація порушеного обміну речовин, результатом - нормальна кількість глюкози в крові. Всім хворим цукровим діабетом обов'язково призначається дієта. При легких формах захворювання цього буває досить, а при важчих призначається і медикаментозне лікування.

Що можна і чого не можна їсти при цукровому діабеті

Хворим призначається дієта багата білками, з нормованим вмістом жирів, але з обмеженням деяких вуглеводів. При цьому обмеження стосуються не стільки кількості, скільки якості вуглеводів, оскільки не всі вуглеводомісткі продукти однаково швидко підвищують вміст цукру в крові, деякі роблять це повільно - ось їх-то і можна вживати, оскільки вжиті ліки дозволяють своєчасно і без шкоди для здоров'я розподілити в організмі поступаючу глюкозу.

Вуглеводи бувають прості і складні. Прості, або легкозасвоювані, швидко всмоктуються після їжі, і так само швидко підвищують цукру в крові. Складні вуглеводи (їх ще називають полісахаридами), навпаки, всмоктуються повільно, а деякі з них не всмоктуються зовсім і виводяться з організму в первинному виді. Овочі і фрукти, наприклад, містять в своєму складі не лише легко засвоювану організмом глюкозу, але і клітковину, яка засвоюється не повністю і затримує всмоктування глюкози. Можна їсти хліб грубого помолу, каші з гречаної, вівсяної, перлової, пшоняної, кукурудзяної круп. А ось рису і манної крупи краще уникати.

Дуже шкідливі для хворих цукровим діабетом цукровмісні продукти, вироблені людиною: солодощі, у тому числі цукерки, морозиво, торти, джеми, фруктові компоти, солодкі вина, газовані солодкі напої і т.д. При вживанні таких продуктів цукор в крові різко підвищується і може погіршити стан хворого (гіперглікемічна кома).

Для тих, хто не може жити без солодкого, придумали цукрозамінники. Вони бувають природними (з фруктів і ягід) і штучними. Природними цукрозамінниками зловживати не можна, оскільки вони теж можуть викликати підвищення цукру крові. Штучні цукрозамінники (сластіліни) ніяк не впливають на цукор крові.

Режим харчування

Найправильніший ритм харчування, як для здорових, так і для хворих цукровим діабетом - шестиразовий прийом їжі, тобто сніданок, обід і вечеря, а також три невеликі перекуси. При цьому зменшується кількість їжі на кожен прийом, а, значить і навантаження на підшлункову залозу, яка синтезує інсулін. Крім того, таке харчування знижує ризик різкого пониження цукру крові (гіпоглікемії), що також небезпечно і може викликати кому.

Шестиразовий принцип харчування хворих діабетом передбачає також поступове надходження вуглеводних продуктів в органызм до обіду і зниження вуглеводного навантаження в другій половині дня. Це повинно відповідати також часу прийому цукрознижуючих лікарських препаратів.

Чи можна багато пити, якщо дуже хочеться

У хворих цукровим діабетом часто буває виражена спрага, особливо, якщо цукор крові підвищений (організм прагне розбавити таку кров додатковою рідиною). Пити можна, але якщо у вас немає яких-небудь захворювань серця або нирок, при яких підвищена кількість рідини в кров'яному руслі може створити додаткові проблеми. Такі проблеми можуть виникнути, наприклад, якщо у вас підвищений артеріальний тиск.

А як бути з алкоголем?

Алкоголь може викликати розвиток гіпоглікемії (різке пониження цукру крові), оскільки блокує ферменти, які руйнують інсулін. Тому, після вживання спиртного потрібно добре поїсти. Але при цьому, якщо алкоголь вживати часто, то це може викликати і підвищення цукру крові, оскільки після прийому великої кількості їжі цукор крові завжди підвищується. Невелика кількість спиртного (50-100 грамів горілки, стакан сухого вина, або пиво протягом вечора) інколи припустимі.

Для того, щоб дієта допомагала вам впоратися із захворюванням, потрібно знати основні її правила і дотримуватися їх все життя. Невеликі відхилення від цих правил не страшні, якщо ви отримуєте призначене лікарем медикаментозне лікування і контролюєте вміст цукру крові. @ed

Підготовано по зовнішнім джерелам

Додати коментар / відобразити коментарі